Hva trenger egentlig trykkeriet fra deg når du skal levere filer til trykk? Her gir vi deg en enkel guide til hvordan du lager en ferdig trykkfil. Unngå misforståelser og få et godt resultat!
Sjekkliste for trykklare filer
1. Filformat
PDF er det mest brukte filformatet i trykksammenheng. PDF står for «Portable Document Format», og er et filformat som gjør at dokumentet ser helt likt ut uavhengig av operativsystem og programvare.
En PDF-fil er ikke trykklar i seg selv. PDF-filen skal være i skala 1:1 og bør lages som enkeltsider. Sørg for at sidene ligger i riktig rekkefølge. Unngå filer med forskjellige formater i samme PDF.
2. Bildeoppløsning
Bildene dine må være høyoppløselige (300 pixler/dpi) Bitmap-bilder (ukomprimerte filer) bør være 1200 pixler/dpi.
3. Fargekoder
Fargene som vanligvis benyttes til trykk heter Cyan, Magenta, Yellow og Black (CMYK) Pantonefarger kan benyttes dersom målet er en jevn trykkfarge som ser nøyaktig lik ut uavhengig av format og papirkvalitet. Slike farger brukes vanligvis når man skal trykke logoer og andre profilfarger.
NB! En trykklar PDF-skal aldri inneholde RGB-farger (rød, grønn og blå, fargesystemet som brukes på skjerm)
Følg disse tommelfingerreglene:
- Skal trykksakene trykkes i CMYK? Sørg for at alt ligger i CMYK (ikke RGB eller Pantonefarger)
- Skal trykksakene trykkes i pantonefarger? Sørg for at alt ligger i pantonefargene (ikke RGB, CMYK eller sort)
- Husk at det går an å kombinere sort og Pantonefarger, CMYK og Pantonefarger, men ikke RGB og Pantonefarger.
4. Skjæremerker (cropmarks) og utfallende (bleed)
Skjæremerker (cropmarks) illustrerer kuttlinjen. De fungerer som en guide til ferdiggjøringen av trykksaken. Det skal være to cropmarks i hvert hjørne. Fordi trykksaken beskjæres etter at den er ferdig trykket, er det også behov for å ha med utfallende grafikk (bleed). Det innebærer at grafikken fortsetter utenfor selve trykksaken, slik at man unngår hvite kanter. De fleste trykkerier anbefaler tre millimeter utfallende grafikk.